Jaa artikkeli:
Facebook
Twitter

JÄRJESTÄ OMA LEIKKITEMPAUS

Leikki kuuluu jokaiseen päivään, mutta ainakin kerran vuodessa on hyvä pistää pystyyn kunnon leikkikarkelot! Valtakunnallista Leikkipäivää vietetään seuraavan kerran lauantaina 12.5.2018. Leikkipäivänä kuka tahansa voi järjestää oman riemukkaan leikkitempauksen  joko samana päivänä tai vaikkapa toukokuun aikana.

Leikkitempauksen järjestämisessä on rajana ainoastaan mielikuvitus. Leikkitempaus voi olla minkä suuruinen ja mittainen tahansa, lyhyestä hetkestä koko päivän kestävään tapahtumaan. Sen voi järjestää yksin tai yhdessä esimerkiksi perheen, kaveri- tai harrastusporukan, naapuruston tai taloyhtiön kanssa. Haastamme mukaan Leikkipäivään myös eri toimijat, kuten järjestöt, kunnat, seurakunnat, yritykset, työpaikat, koulut, päiväkodit, urheiluseurat jne.

Leikkitempaus voi olla esimerkiksi:

– välitunnin aikana koko koulun yhteinen leikkihetki
– taloyhtiön pihaolympialaiset
– päiväkodin leikkirastisuunnistus sisällä tai ulkona
– pöytäjääkiekkoturnaus työpaikalla
– leikkivartti urheilutreenien lomassa
– iloinen leikkikulkue kylänraitilla
– naapuruston iltamat lautapelien parissa
– entäpä jos koulun tai päiväkodin kevätjuhla olisikin tänä vuonna yhteinen Leikkipäivä, jossa kaikki pääsevät leikkimään – aikuisetkin 🙂

Toteutustapoja on rajattomasti! Tulkaa mukaan – otetaan yhdessä tilaa ja aikaa leikille!

Leikkitapahtuman suunnittelupolku

Oma leikkitempaus voi mainiosti olla pienimuotoinen ja lyhytkestoinen, jolloin suurta suunnittelua ei tarvita. Jos järjestätte isomman tapahtuman, voitte käyttää suunnittelussa apuna alla olevaa muistilistaa.

Kerätkää porukka, jolla lähdette suunnittelemaan tapahtumaanne – kannattaa olla yhteydessä asuinpaikkanne eri toimijoihin ja yhdistää voimat!

1. Missä Leikkipäivä-tapahtuma järjestetään?

Miettikää sellainen paikka, jonne kaikkien on helppo löytää ja tulla ja jossa on tilaa leikkiä. Muistattehan varmistaa jo aikaisessa vaiheessa, mitä lupia tapahtumalle kenties tarvitaan. Pienet tempaukset eivät luonnollisesti lupia tarvitse, mutta muiden osalta kannattaa tutustua esimerkiksi poliisin ohjeistukseen: https://www.poliisi.fi/luvat/ilmoitus_yleisotilaisuudesta

2. Mitä Leikkipäivä-tapahtumassanne tapahtuu?

Tärkeintä on, että kaikki paikalle tulijat saavat halutessaan leikkiä! Valitkaa leikkejä, joihin kaikki voivat osallistua. Ohjelman aikataulu ja tehtävien jako kannattaa suunnitella etukäteen. Ohjelmaan on hyvä jättää tilaa myös spontaanille toiminnalle ja kuunnella sekä toteuttaa mahdollisuuksien mukaan osallistujienkin toiveita.

Leikkipäivän periaatteiden mukaisesti tapahtuman tulee olla maksuton. Pienimuotoisten tapahtumien järjestämisessä kustannuksia tuskin syntyy, mutta jos järjestelyt edellyttävät hankintoja, voitte sopia vaihtoehdoista yhteisesti järjestäjien kesken. Saisitteko kasattua tarvittavat välineet ja tarvikkeet esimerkiksi talkoohengessä?

Jos järjestätte suurempaa tapahtumaa, kannattaa olla jo aikaisessa vaiheessa yhteydessä alueen eri toimijoihin, kuten kuntiin, yrityksiin, kouluihin ja päiväkoteihin, nuorisotoimeen, kirjastoon, seurakuntiin ja järjestöihin. Lähtisivätkö ne mukaan järjestämään ja tukemaan tapahtumaa? Leikkipäivä on oiva keino saattaa yhteisön eri osapuolet yhteen! Muistattehan myös, että huolellisesti suunniteltu, pienen budjetin tempaus on yhtä arvokas kuin suurempi tapahtuma.

3. Miten Leikkipäivä-tapahtumasta kerrotaan?

Hyödyntäkää tapahtumanne ilmoittelussa alueen ilmoitustauluja, kertokaa kaikille tutuille ja tuntemattomille ja jakakaa tietoa sosiaalisen median kanavissa. Muistakaa laittaa tiedot tapahtumastanne myös Leikkipäivän nettisivujen tapahtumakalenteriin sekä Facebook-tapahtumasivulle (aukeavat huhtikuussa). Olkaa rohkeasti yhteydessä paikallislehtenne toimitukseen. Saatatte saada tapahtumaanne toimittajan paikalle kirjoittamaan jutun. Leikkipäivän ilosanomaa saa jakaa!

Muistattehan käyttää somessa aihetunnistetta #leikkipäivä.

4. Leikkipäivä-tapahtumaan ovat kaikki tervetulleita

On tärkeää, että kukin osallistuja kokee olevansa tervetullut Leikkipäivä-tapahtumaan ja että kaikki halukkaat otetaan mukaan toimintaan. Ketään ei saa jättää ulkopuolelle. Pyrkikää mahdollisuuksien mukaan kohtaamaan ja huomioimaan kaikki osallistujat. Leikkipäivä jakaa hyvää mieltä kaikille!

7. Arviointi ja palaaminen 

Kannattaa miettiä jo etukäteen, miten saadaan Leikkipäivä-tapahtuman osallistujille sellainen tunne, että täällä on kivaa ja kunpa pääsisin osallistumaan Leikkipäivä-tapahtumaan myös ensi vuonna!

Tapahtuman jälkeen on vielä hyvä tavata järjestäjien kesken ja miettiä, miten tapahtuma sujui: missä onnistuttiin, mitä olisi voinut tehdä paremmin, mikä toimi, mikä ei. Jos mahdollista, kannattaa myös pyytää palautetta tapahtuman osallistujilta.

Leikkipäivän periaatteet

Tapahtuman järjestelyissä on hyvä huomioida Leikkipäivän yleiset periaatteet:

– ohjelma on maksutonta
– tapahtuma on kaikille avoin
– paikalle on helppo löytää ja tulla
– jokainen osallistuja kokee olevansa tervetullut