Mitä Terhokerhoissa leikitään?

Lapset, vanhukset ja muut aikuiset ovat tavanneet toisiaan Terhokerhoissa, sukupolvien kohtaamispaikoissa, jo yli 3100 kertaa. Terhokerhoja on lähes 300 ympäri Suomen. Kysyimme, mitä kerholaiset mieluiten leikkivät. Vanhat, kaikille tutut klassikkoleikit pitävät edelleen pintansa. Leikkejä myös jaetaan sukupolvelta toiselle.

Eniten terhokerholaisia innostavat erilaiset musiikki- ja laululeikit, kuten ikivihreät Piiri pieni pyörii, Oravanpesä, Karhu nukkuu ja Leijonaa mä metsästän. ”Laululeikit innostavat vanhemmatkin ikäpolvet mukaan”, Valkeakosken Terhokerho totesi. Kyselyssä terhokerholaiset painottivat kiireettömän yhdessä olemisen merkitystä. Sukupolvien kohdatessa leikit syntyvät kuin itsestään, eikä ohjausta juuri tarvita.

Tärkeä kosketus
Alku- ja loppuleikit ovat Terhokerhoissa tärkeitä: ne auttavat toisiin tutustumisessa, luovat yhteisiin tapaamisiin rutiineja ja rakentavat yhteishenkeä. Monissa Terhokerhoissa on aina sama alku- ja loppuleikki, esimerkiksi Harakka huttua keittää, Tule ystäväksi mulle tai Mehiläispiiri. Jotkut kerhot ovat keksineet ihan oman lorun tai uudet sanat tuttuun sävelmään. Pomarkun Terhokerhossa Hilpa-mummo loihti Terhokerho-sanoituksen Täti Monika -lauluun. Alku- ja loppuleikit ovat myös luonteva tapa kannustaa toisen ihmisen koskettamiseen. Pienen käden kosketus on ikäihmiselle usein herkkä hetki. ”Tippa tulee silmään vanhuksille kosketuksen voimasta”, mainitsi Pälkäneen Terhokerho.

Leikki taipuu moneksi
Leikin tarkka määritteleminen on osoittautunut vaikeaksi, sillä leikkiä voi monella tavalla. Terhokerholaistenkin mielestä leikin käsite on hyvin laaja: esimerkiksi leipominen laskettiin monessa kerhossa yhteistuumin leikiksi. ”Leipominen yhdistää sukupolvia. Kaikki tekevät rinta rinnan ja lopputulos on maistuvaa. Leipomista toivotaan paljon”, kertoi Nousiaisten Terhokerho. Myös askartelu, piirtäminen ja maalaaminen ovat suosittua puuhaa kerhoissa. ”Luova tekeminen saa ikäihmiset tarinoimaan omasta lapsuudestaan ja elämästään. Kerhossa on kuultu monta hyvää tarinaa”, kertoi Kuokkalan Terhokerho.

Leikkien vaihtoa
Terhokerhoissa on huomattu, että sukupolvet jakavat mielellään keskenään leikkejä: nuoremmat osallistujat opettavat vanhemmille nykyajan leikkejä ja seniorit puolestaan opastavat perinneleikkien, kuten kukkopelin ja postikorttileikin, saloihin. Kyselystä kävi ilmi, että kerhoissa myös ulkoillaan mielellään, säällä kuin säällä. ”Kurjasta säästä huolimatta meidän mäenlaskussa vanhin osallistuja oli 85-vuotias. Lainasimme ikäihmisille liukurit ja lapset antoivat innoissaan ohjeita: Nosta jalat ylös, niin onnistuu! Ja hienosti meni”, kuvaili Inkeroisten Terhokerho.’

 

Lue Terhokerhojen suosikkileikkivinkit


Jenni Hietala, tiedottaja, Koko Suomi leikkii -hanke

Julkaistu: 10.5.2016

Jaa artikkeli: