Otatko haasteen vastaan?

Vuosi 2016 on Koko Suomi leikkii -hankkeen viimeinen toimintavuosi. Parin viimeisen vuoden ajan on innostettu koko Suomea leikkimään kymmenen leikkilähetin ja tuhansien vapaaehtoisten voimin. Vielä on runsaasti kuntia saatettava yhteisen leikin ja ilon äärelle ennen kuin lähetit voivat laittaa omat Terhoreppunsa naulaan. Leikki ja kerhot eivät sammu hankkeen jälkeenkään, senkin eteen tehdään tämä vuosi hartiavoimin töitä.

Kysyimme leikkiläheteiltä, mitä vuosi 2015 oli heille antanut ja mitä he kantavat uuteen vuoteen tsemppareina mukanaan. Itsestään selvä ilonaihe olivat sitoutuneet ja innostuneet vapaaehtoiset. Myös järjestöjen välinen yhteistyö ja sitoutuminen hankkeeseen, uusien yhdistysten ja osastojen syttyminen asiaan sekä oman osaamisen kehittyminen olivat monen mielessä.

Useat mainitsivat, että on ollut hienoa huomata, kuinka toiminta synnyttää jo itse itseään. Kerhot tunnetaan, niitä syntyy, leikistä puhutaan. Olisikohan leikistä tulossa jo kansanliike? Liike, joka liikuttaa sekä mieltä että kehoa. Tai kansanliikkeen määritelmän mukaisesti ”joukkoliike, joka pitkäaikaisesti, voimakasta yhteenkuuluvuutta tuntien pyrkii erilaisin toimin edistämään yhteiskunnassa tiettyjä sosiaalisia muutoksia”.

Mitä muutosta koko valtakunnan kattava leikkiliike voisi yhteiskunnassa saada aikaan? Leikki tuottaa tutkitusti luovuuden lisääntymistä, mieleltään vahvempia lapsia ja aikuisia sekä psyykkistä hyvinvointia kaikenikäisille. Jospa kaiken negatiivisen kansanliikehdinnän sijaan antaisimme tilaa jollekin, joka rakentaa, luo uutta ja vahvistaa.

Itselläni eräs parhaista lapsuudenmuistoista on, että leikkiin annettiin aikaa. Vietin paljon aikaa kavereiden kanssa ja vain mielikuvitus oli rajana kaikelle sille, mitä puuhailimme niin sisällä kuin ulkona. Parasta oli, kun aikuisetkin tulivat joskus mukaan leikkimään. Yksi konkreettinen teko, jonka jokainen meistä voisi leikkiliikkeen eteen tehdä, olisi antaa itselle vaikka tuntikin viikossa aikaa leikille. Omien, naapurin tai kummilasten kanssa tai vaikka kavereiden kesken.

Otatko kopin?

Eevamaija Paljakka-Sippola, projektikoordinaattori, Koko Suomi leikkii -hanke

Julkaistu: 4.2.2016

Jaa artikkeli: